Szybkie placki serowe na każdą okazję

Placki serowe to szybki wegetariański posiłek bez glutenu. Bardzo często gości u nas jako śniadanie, przekąska, kolacja, a nawet obiad. Szczególnie często smażymy je w piątek, gdy po całym tygodniu w lodówce zostaje tylko twaróg. To takie coś z niczego na obiad :) Te placuszki są mocno serowe. Placuszki świetnie smakują z śmietaną, dżemem, cukrem lub po prostu same bez dodatków. U nas króluje wersja placuszków z szklanką mleka.

Jeśli lubicie twaróg na słodko, to te placki serowe na pewno Wam zasmakują :)

 


Składniki:
  • 220 g sera białego (tłusty twaróg)
  • 1 jajko
  • 4 łyżki maki ryżowej + dla obtoczenia placuszków ok. 2 łyżki
  • 2 łyżki cukru
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Ser, jajko, mąkę ryżową, cukier mieszamy widelcem (a raczej rozcieramy) do połączenia składników. Powstaje gęsta, lepka masa.
  2. Formujemy dłońmi małe kuleczki, które rozpłaszczamy i obtaczamy w mące. Wystarczy delikatnie oprószyć placuszki mąką. Nasze placuszki sa nieduże i mają ok. 5 cm średnicy.
  3. Placuszki smażymy na patelni z olejem. Placuszki chłoną tłuszcz, dlatego konieczne jest jego uzupełnianie.
  4. Smażymy placki z dwóch stron przez ok. 2 minuty na jednej stronie, po czym odwracamy je delikatnie drewnianą szpatułką z ostrym brzegiem. Przed przewróceniem upewnij się, że placek jest ścięty. Może potrzebować jeszcze kilkanaście sekund żeby się dopiec jeśli ogień pod patelnia jest zbyt mały. Najlepiej smażyć dłużej na niższej temperaturze. Im grubszy placek, tym dłużej powinien się smażyć.
  5. Serwuj na ciepło lub zimno – zawsze z szklanką mleka 😉 Smacznego :)

placki serowe

 

2 thoughts on “Szybkie placki serowe na każdą okazję

  1. Placuszki są przepyszne, Zajadam się nimi co drugi dzień – i nie mam dość! :) Dziękuję za fantastyczny i prosty przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website