Prosta sałatka z kaszą gryczaną, jarmużem i kurczakiem

Sałatka z kaszą gryczaną jest lekka, a zarazem sycąca. Kasza gryczana i jarmuż nadają charakter całemu daniu, a standardowe dodatki jak pierś z kurczaka, ser feta i kukurydza super je uzupełniają. Sałatka z kasza gryczaną jest propozycją dla osób, którym znudziła się typowa „jarzynowa”, ale nie chcą zbytnio eksperymentować. Jest to nasza propozycja sałatki na nadchodzące święta. Z pewnością taka sałatka nadaje się także na drugie śniadanie do pracy, kolację, imprezę rodzinną.


Składniki:
  • 100 g kaszy gryczanej palonej
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • 2 garści jarmużu
  • 50 g sera feta
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz, ewentualnie przyprawa do kurczaka
Przygotowanie:
  1. Kaszę gryczaną gotujemy wg wskazań producenta do miękkości.
  2. Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę, doprawiamy solą i pieprzem (ewentualnie przyprawą do kurczaka).
  3. Pokrojonego i przyprawionego kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodajemy poszarpany /pokrojony w mniejsze części jarmuż i smażymy jeszcze 2-3 minuty, żeby jarmuż lekko zmiękł. Przekładamy do miski, aby składniki wystygły.
  4. Ser feta kroimy w kostkę.
  5. Mieszamy wszystkie składniki: ugotowaną kaszę, kurczaka z jarmużem, ser feta, kukurydzę, majonez i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Schładzamy w lodówce.
  6. Gotowe. Smacznego :)

sałatka z kaszą gryczaną jarmużem i kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website