Sałatka z kaszą gryczaną jest lekka, a zarazem sycąca. Kasza gryczana i jarmuż nadają charakter całemu daniu, a standardowe dodatki jak pierś z kurczaka, ser feta i kukurydza super je uzupełniają. Sałatka z kasza gryczaną jest propozycją dla osób, którym znudziła się typowa „jarzynowa”, ale nie chcą zbytnio eksperymentować. Jest to nasza propozycja sałatki na nadchodzące święta. Z pewnością taka sałatka nadaje się także na drugie śniadanie do pracy, kolację, imprezę rodzinną.
Składniki:
100 g kaszy gryczanej palonej
1 pojedyncza pierś kurczaka
2 garści jarmużu
50 g sera feta
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
3-4 łyżki majonezu
1 łyżka oleju
sól, pieprz, ewentualnie przyprawa do kurczaka
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną gotujemy wg wskazań producenta do miękkości.
Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę, doprawiamy solą i pieprzem (ewentualnie przyprawą do kurczaka).
Pokrojonego i przyprawionego kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodajemy poszarpany /pokrojony w mniejsze części jarmuż i smażymy jeszcze 2-3 minuty, żeby jarmuż lekko zmiękł. Przekładamy do miski, aby składniki wystygły.
Ser feta kroimy w kostkę.
Mieszamy wszystkie składniki: ugotowaną kaszę, kurczaka z jarmużem, ser feta, kukurydzę, majonez i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Schładzamy w lodówce.