Ciecierzyca (groch włoski, cieciorka), to roślina strączkowa należąca do grupy bobowatych. Pochodzi ona z zachodniej Azji, ale jest szeroko dostępna w Polsce.
Nasiona wyglądem i smakiem przypominają groch i są używane do spożycia podobnie jak on. Roślina bardzo popularna w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego.Niedojrzałe nasiona cieciorki można jeść na surowo, tylko dojrzałe trzeba gotować lub zakonserwować.
Właściwości ciecierzycy:
-
zmniejsza stężenie frakcji tzw. „złego” cholesterolu LDL we krwi (ze względu na dużą zawartość tłuszczy nienasyconych) – co pośrednio wpływa na redukcję chorób układu krążenia – miażdżycy, nadciśnienia
-
działa przeciwbólowe (łagodzi bóle głowy oraz gardła)
-
wzmacnia odporności organizmu
-
zapobiega anemii (poprzez wysoką zawartość żelaza)
-
reguluje trawienia (poprzez zawartość błonnika)
-
redukuje trzewną tkankę tłuszczową i zmniejsza odporność na insulinę
-
pozytywnie wpływ na stan skóry i włosów (poprzez dużą zawartość cynku oraz witaminy B6)
-
przypuszczalne działanie pobudzające (doniesienia o używaniu jako afrodyzjak)
Składniki odżywcze w ciecierzycy to m.in.:
-
Witamina C
-
Tiamina
-
Ryboflawina
-
Niacyna
-
Witamina B6
-
Kwas foliowy
-
Witamina A
-
Witamina K
-
Wapń
-
Żelazo
-
Magnez
-
Fosfor
-
Potas
-
Sód
-
Cynk
Kaloryczność 100 g ugotowanej ciecierzycy to: 164 kcal.
Taka 100 g porcja ciecierzycy zawiera również:
Białko ogółem – 8,86 g
Tłuszcz – 2,59 g
Węglowodany – 27,42 g (w tym cukry proste 4,80)
Błonnik – 7,6 g
Co więcej badania wskazują, że groch włoski zawiera białka, które przypominają pełnowartościowe białko pochodzące z mięsa, i dlatego jest warzywem szczególnie istotnym w diecie wegetariańskiej.
Dostępna w sprzedaży jest ciecierzyca konserwowa w puszce oraz ciecierzyca w postaci sypkich ziaren. Ta druga wymaga więcej działań w obróbce, ale za to nie zawiera konserwantów.
GOTOWANIE CIECIERZYCY