Domowa mąka jaglana bez goryczy

Jak zrobić mąkę jaglaną? Właściwie można by było tylko zmielić kaszę jaglaną. Jest to najprostszy sposób. Jednak tak zrobiona mąka jaglana będzie miała posmak goryczki. O ile nie ma to znaczenia w potrawach pikantnych, to w przypadku ciast, racuchów i innych słodkich pyszności psuje to smak przyrządzanej potrawy. Dlatego warto w tym wypadku trochę wydłużyć czas przygotowania domowej mąki jaglanej i uzyskać zadowalający efekt :) Mąka jaglana bez goryczy nadaje się świetnie do wielu bezglutenowych przepisów. Dlatego do dzieła – zrób zapas tej naturalnie bezglutenowej mąki :)


Składniki:
  • 200 g kaszy jaglanej bezglutenowej

Przygotowanie:
  1. Przygotowujemy kasze jaglaną jak podczas gotowania (Jak gotować kaszę jaglaną?). Pominąć możemy etap prażenie kaszy. Poniżej skrót przygotowań kaszy.
    • Kaszę jaglaną przesypujemy na sitko i płuczemy intensywnie pod strumieniem bieżącej wody (najlepiej bardzo ciepłej) mieszając ją międzyczasie łyżką lub dłonią. Takie płukanie trwa u nas ok. 1 minuty.
    • Przepłukaną kaszę przelewamy jeszcze zagotowaną w czajniku wodą. Wszystkie te zabiegi zapewnią nam pozbawienie goryczy z kaszy jaglanej.
  2. Tak przygotowana kaszę odcedzamy pozostawiając ją na sitku przez 15 minut.
  3. Następnie kaszę przesypujemy na dużą blachę, tak aby nie tworzyła wielu warstw. Kaszę zostawiamy na 3 godziny. W tym czasie powinna lekko przeschnąć. Mieszamy ją palcami na blaszce, w ten sposób oddzielamy ziarna, które się pozlepiały.
  4. Kaszę wkładamy na blaszce do piekarnika na 25 minut w temperaturze 120 stopni Celsjusza. Po 10 minut otwieramy piekarnik (część odparowanej wody ucieknie) i mieszamy kaszę drewnianą łyżką.
  5. Po całkowitym wysuszeniu kaszy w piekarniku wyjmujemy ją i studzimy.
  6. Ostatnim krokiem jest mielenie kaszy w młynku do kawy lub malakserze. U nas mielimy kasze w thermomixie – do naczynia wkładamy po 100 g kaszy i mielimy 30 sekund, obroty 8.
  7. Gotowe. Smacznego :)

 

 

domowa mąka jaglana bez goryczy bezglutenowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website