Jak zrobić mąkę jaglaną? Właściwie można by było tylko zmielić kaszę jaglaną. Jest to najprostszy sposób. Jednak tak zrobiona mąka jaglana będzie miała posmak goryczki. O ile nie ma to znaczenia w potrawach pikantnych, to w przypadku ciast, racuchów i innych słodkich pyszności psuje to smak przyrządzanej potrawy. Dlatego warto w tym wypadku trochę wydłużyć czas przygotowania domowej mąki jaglanej i uzyskać zadowalający efekt
Mąka jaglana bez goryczy nadaje się świetnie do wielu bezglutenowych przepisów. Dlatego do dzieła – zrób zapas tej naturalnie bezglutenowej mąki 
Składniki:
-
200 g kaszy jaglanej bezglutenowej
Przygotowanie:
-
Przygotowujemy kasze jaglaną jak podczas gotowania (Jak gotować kaszę jaglaną?). Pominąć możemy etap prażenie kaszy. Poniżej skrót przygotowań kaszy.
-
Kaszę jaglaną przesypujemy na sitko i płuczemy intensywnie pod strumieniem bieżącej wody (najlepiej bardzo ciepłej) mieszając ją międzyczasie łyżką lub dłonią. Takie płukanie trwa u nas ok. 1 minuty.
-
Przepłukaną kaszę przelewamy jeszcze zagotowaną w czajniku wodą. Wszystkie te zabiegi zapewnią nam pozbawienie goryczy z kaszy jaglanej.
-
-
Tak przygotowana kaszę odcedzamy pozostawiając ją na sitku przez 15 minut.
-
Następnie kaszę przesypujemy na dużą blachę, tak aby nie tworzyła wielu warstw. Kaszę zostawiamy na 3 godziny. W tym czasie powinna lekko przeschnąć. Mieszamy ją palcami na blaszce, w ten sposób oddzielamy ziarna, które się pozlepiały.
-
Kaszę wkładamy na blaszce do piekarnika na 25 minut w temperaturze 120 stopni Celsjusza. Po 10 minut otwieramy piekarnik (część odparowanej wody ucieknie) i mieszamy kaszę drewnianą łyżką.
-
Po całkowitym wysuszeniu kaszy w piekarniku wyjmujemy ją i studzimy.
-
Ostatnim krokiem jest mielenie kaszy w młynku do kawy lub malakserze. U nas mielimy kasze w thermomixie – do naczynia wkładamy po 100 g kaszy i mielimy 30 sekund, obroty 8.
-
Gotowe. Smacznego