Jak gotować kaszę jaglaną?

Jak gotować kaszę jaglaną by była pozbawiona goryczy i smaczna? To proste. Kilka prostych zabiegów przed gotowaniem kaszy pozbawia ją goryczy i zapewnia wspaniały smak. Składają się na nie: prażenie i przepłukiwanie zimną i gorącą wodą. Gdy brakuje nam czasu lub kasza jaglana ma trafić do zupy (o intensywnym smaku) etap prażenia można pominąć.

Kto sięga po kaszę jaglaną, ten powinien wiedzieć, że jest ona nie tylko smaczna, ale też niezwykle zdrowa. Jest uboga w skrobię, bogata w białko. Zawiera dużo witamin (m.in. B1, B2, B6) oraz substancje mineralne (wapń, żelazo, fosfor, krzem, potas i miedź). Kasza jaglana jest lekkostrawna i  odkwasza organizm.

Kasza jaglana jest naturalnie bezglutenowa, powstaje z nasion prosa.

Jeśli dokuczają Ci tarczycowe problemy, to powinieneś wiedzieć, że zmienia ona wchłanianie jodu.


Składniki:
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 250 ml wody

Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną wysypujemy na patelnię o grubym dnie i prażymy ją na dosyć dużym ogniu ok. 1-2 minuty do czasu aż poczujemy przyjemny zapach kaszy. Nie dłużej, aby nie przypalić kaszy. W trakcie prażenia kaszy jaglanej należy ją mieszać drewniana łyżką. Nie zostawiaj kaszy bez nadzoru na patelni.
  2. Uprażoną kaszę przesypujemy na sitko i płuczemy intensywnie pod strumieniem bieżącej wody mieszając ja międzyczasie łyżką. Takie płukanie trwa u nas ok. 1 minuty.
  3. Przepłukaną kaszę przelewamy jeszcze zagotowaną w czajniku wodą. Wszystkie te zabiegi zapewnią nam pozbawienie goryczy z kaszy jaglanej.
  4. W garnku gotujemy 250 ml wody. Do doprowadzonej do wrzenia wody wsypujemy kaszę. Kaszę mieszamy tylko na początku gotowania. Garnek z kaszą jaglaną przykrywamy pokrywą i gotujemy na małym ogniu 15-18minut. W tym czasie cała woda powinna wsiąknąć w kaszę. Nie mieszamy kaszy w trakcie gotowania. Musimy jednak obserwować stan kaszy. Jeśli ogień pod garnkiem jest zbyt duży, woda wyparuje szybciej i kasza się przypali.
  5. Po ugotowaniu kaszy wyłączamy gaz i zostawiamy kaszę w przykrytym pokrywką garnku na kolejne 10 minut.
  6. Gotowe. Smacznego :)

jak gotować kasze jaglaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website