Jak gotować quinoa? Komosa ryżowa -gotowanie, prażenie, mąka.

Komosa ryżowa / quinoa (ryż / proso boliwijskie / zboże Inków) to tzw. superfood, czyli wyjątkowo korzystny dla naszego organizmu produkt. Należy do najstarszych roślin uprawianych na świecie. Nasiona komosy charakteryzują się wyższą zawartością aminokwasów egzogennych w porównaniu do innych zbóż. Komosa ryżowa NIE MA GLUTENU. Zaletą nasion komosy jest również wysoka zawartość tłuszczu, błonnika oraz składników mineralnych. Tłuszcz quinoa jest bogatym w niezbędnie nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) jak linolowy i linolenowy i ma wysokie stężenie naturalnych przeciwutleniaczy. Koniecznie przetestuj to wyjątkowe pseudozboże i sprawdź jak gotować komosę ryżową :)

 

 

Przygotowanie komosy ryżowej (quinoa):
  1. Nasiona wysypujemy na gęste sito i płuczemy intensywnie pod strumieniem bieżącej wody. Podczas płukania mieszamy je palcami. Jeśli nie posiadamy sita o drobnych oczkach możemy je wypłukać w misce zmieniając wodę dwa, trzy razy (do czasu aż woda przestanie się pienić).
  2. Do garnka wsypujemy wypłukane nasiona i zalewamy wodą w stosunku do 1:2 (tj. 1 szklanka quinoa : 2 szklanki wody).
  3. Doprowadzamy całość do wrzenia, po czym przykręcamy ogień pod garnkiem. Jeśli na powierzchni wody zgromadzi się piana należy ja usunąć łyżką.
  4. Komosę ryżową gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 15 minut. Nie trzeba mieszać gotującej się komosy.
  5. Ugotowana komosa ryżowa jest jędrna, niemal przezroczysta, a małe „sprężynki” odpadają od ziaren.
  6. Jeśli komosa ryżowa nie wchłonęła całości wody, koniecznie odcedź ja na gęstym sitku.
  7. Ugotowaną kaszę delikatnie mieszamy widelcem i zostawiamy w gorącym naczyniu na 10 minut aby „odpoczęła”.

 

Inne sposoby obróbki komosy ryżowej:
  • Prażona komosa ryżowa / quiona: Jak prawidłowo uprażyć komosę?
Po wypłukaniu nasion (instrukcja powyżej), wykładamy je na rozgrzaną na średnim ogniu patelnię o grubym dnie i nieprzywierającej powłoce. Ziaren nie powinno być zbyt dużo. Na patelnię o średnicy 18 cm wsypujemy pół szklanki mokrej komosy ryżowej. Komosę mieszamy drewniana łyżką. Gdy ziarna zaczną delikatnie podskakiwać na patelni będzie to oznaczać, że komosa została wysuszona. Prażenie należy kontynuować do czasu aż ziarna będą lekko brązowe, a do naszego nosa dotrze lekko orzechowy zapach. Uważamy aby nie przypalić ziaren. Gdy prażenie będzie zakończone przesypujemy komosę na talerzyk aby ostygły. Przechowujemy w lodówce.
  • Mąka z komosy ryżowej. Jak zrobić mąkę z komosy ryżowej?
Po wypłukaniu nasion(instrukcja powyżej), wykładamy je na blaszkę do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na ok. 12-15 minut, do czasu aż nasiona wyschną zupełnie. Są ona lekko złote i pachnące. Nasiona studzimy i mielimy partiami w młynku do kawy. Ostatecznie z ¼ szklanki suchej komosy powstaje 1/3 szklanki mąki.
  • Jak ryż basmanti: Komosę ryżową z wodą doprowadza się do wrzenia, po czym wyłącza się palnik i pozostawia szczelnie przykryty garnek na ciepłej płycie na kilkanaście minut, aż quinoa odpowiednio napęcznieje i wchłonie wodę.

 

Błędy w gotowaniu quinoy:
-Brak dokładnego płukania. Płukanie na sitku o zbyt dużych oczkach- komosa po prostu nam ucieka 😉
– Zbyt długie gotowanie, które powoduje, że komosa staje się papkowata – do niektórych dań może to być jednak wskazane
-Brak odsączania nadmiaru wody po ugotowaniu. Komosa chłonie bardzo dużo wody podczas gotowania, jednak jej nieodcedzony nadmiar może spowodować że całe danie może smakować „wodniście”.

 

 

Pytania dotyczące przygotowania komosy ryżowej:

 

  • Ile wychodzi gotowanej komosy ryżowej z suchej quinoy?
Z jednej szklanki suchej komosy wychodzą ok. 3 szklanki gotowanej

 

  • Ile wody użyć do gotowania komosy ryżowej?
Na jedną szklankę komosy użyj 2 szklanki wody.

 

  • Ile gotuje się komosa ryżowa?
Jedną szklankę komosy ryżowej gotuje się ok. 20 minut.

 

  • Jak pozbyć się gorzkiego smaku z komosy ryżowej?
Gorzki posmak można usunąć poprzez intensywne płukanie komosy ryżowej pod strumieniem bieżącej wody na gęstym sitku.

 

  • Jak poprawić / zmodyfikować smak quinoy?
Smak komosy ryżowej można modyfikować poprzez gotowanie w bulionie warzywnym/drobiowym (rosole). Można również dodać ok. ¼ łyżeczki soli podczas gotowania 1 szklanki komosy. Można modyfikować smak przez dodanie podczas gotowania takich przypraw jak: mielony czosnek, pieprz, rozmaryn lub inne ulubione.

 

  • Dlaczego należy płukać komosę ryżową?
Quinoa posiada naturalną otoczkę zawierającą sapoiny, które sprawiają, że komosa ma lekko gorzki posmak. Nadmiar sapoin może utrudniać trawienie oraz przyswajanie mikroelementów. Płukanie ziaren usuwa resztkę sapoin. Jednak ziarna, które dostępne są w sprzedaży, zawierają już niewielkie ilości saponin, ponieważ usuwane są one z zewnętrznej otoczki ziaren już po zbiorze.

 

  • Co zrobić z komosy ryżowej?
Wszystko : Komosa świetnie zastępuje ryż, kasze.  Nadaje się do dań obiadowych, śniadań, zapiekanek, sałatek, wypieków, deserów. Można serwować ją na ciepło i na zimno.

 

  • Jak smakuje komosa ryżowa?
Ma delikatny, orzechowy smak. W przypadku nie wypłukania odczuwalna jest lekka gorycz.

 

  • Jak przechowywać ugotowaną komosę ryżową?
Ugotowaną quinoę przekładamy do szklanego pojemnika i przechowujemy w lodówce 3-4 dni.

 

  • Czy quinoa zawiera gluten?
NIE. :)

 

  • Czy można jeść surową komosę ryżową?
Istnieje kilka opinii na ten temat, jednak generalnie nie zaleca się spożywania surowej komosy ryżowej. Większość ekspertów uważa, że spożywanie gotowanej/przetworzonej quinoy jest bezpieczniejsze i stanowi mniejsze zagrożenie dla zdrowia niż np. możliwe zjedzenie spleśniałych kiełków. Przed włączeniem do diety surowych ziaren skonsultuj się z lekarzem/dietetykiem.
jak gotować komosa ryżowa quinoa gotowana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website