Bezglutenowy zakwas gryczany na żurek

Domowy zakwas gryczany na żurek wielkanocny jest kolejnym  przepisem, który może być pomocny w nadchodzące święta. Czy będziecie przygotowywać bezglutenowe święta Wielkanocne? :)


Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej (może być to zmielona kasza gryczana niepalona)
  • 1,5 szklanki przegotowanej i wystudzonej wody
  • 6-8 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli

Przygotowanie:
  1. Przygotowujemy litrowy słoik, który wyparzamy wrzątkiem. Wsypujemy mąkę gryczaną, zalewamy ją zimną i przegotowaną wodą , a nastepnie mieszamy dokładnie aby nie było grudek.
  2. Dodajemy cebulę pokrojoną w ćwiartki, obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie.
  3. Przykrywamy gazą/ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 dni. Mieszamy raz/dwa razy dziennie.
  4. Gotowy zakwas powinien mieć charakterystyczny kwaśny smak i zapach, nie mieć pleśni. W razie gdyby zakradła się pleśń, zakwas należy wyrzucić.
  5. Zakwas gryczany przecedzamy przez sito.
  6. Gotowe. Smacznego :)

bezglutenowy zakwas gryczany na żurek wielkanocny

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website