Bezglutenowy żurek owsiany na zakwasie

Żurek owsiany jest subtelny w smaku, lekko kwaśny, pachnący wędzonką, idealny dla dziecka i dorosłego. Aby na Twoim stole zagościł ten pyszny żurek bez glutenu, trzeba odpowiednio wcześnie (ok. 5-7 dni wcześniej) przygotować domowy zakwas owsiany z mąki owsianej bezglutenowej. Jeśli jednak jesteś spragniona/ spragniony świątecznego żurku, to takie przygotowania z pewnością nie okażą się zbyt trudne, a powiem szczerze, że „skórka jest warta wyprawki”. Włożone starania zaowocują świetnym, delikatnym żurkiem bezglutenowym. Aby całość zachowała swój bezglutenowy charakter, kiełbasa i boczek również nie mogą zawierać glutenu.


Składniki:

  • domowy zakwas owsiany z TEGO przepisu
  • 1 litr wody
  • 2 laski kiełbasy bezglutenowej
  • 100 -150 g wędzonego boczku bezglutenowego
  • 3 ziemniaki
  • 2 nieduże ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżeczki majeranku
  • dodatkowo: jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:

  1. Do garnka z wodą wkładamy kiełbasę, boczek, ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy wszystko ok. 5 minut. Po tym czasie z zupy wyciągamy mięso (kiełbasę i boczek).
  2. Ziemniaki, które zostały w zupie gotujemy aż zmiękną.
  3. Przestudzone mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni przez kilka minut do zarumienienia, po czym dodajemy rozgniecione ząbki czosnku i podsmażamy jeszcze chwilkę.
  4. Do zupy dodajemy podsmażone mięso, przecedzony zakwas owsiany (który musimy przygotować wcześniej) i majeranek. Żurek zagotowujemy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  5. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
  6. Gotowe! Smacznego :)

bezglutenowy żurek owsiany na zakwasie

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website