Krupnik bezglutenowy z kaszą jaglaną

Krupnik z kaszą jaglaną jest odejściem od tradycyjnego przepisu na krupnik. Zupa jest sycącą, zdrowa, szybka i uwzględnia dietę bezglutenową. Kaszę jaglaną można też zamienić na ryż, jeśli nie przepadasz za kaszą.

Przygotowany przez nas krupnik można wzbogacić dodatkiem śmietany, dodać więcej kaszy (jeśli Twoja rodzina woli bardziej gęste zupy), a także zamienić natkę pietruszki na koperek.


Składniki:
  • 2-3 duże ziemniaki
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 duża pietruszka
  • 2 duże marchewki
  • 1 cebula
  • porcja rosołowa
  • natka pietruszki
  • 3 litry wody
  • 2-3 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
  1. Porcję rosołową, obraną marchewkę, pietruszkę i czosnek, liście laurowe, ziele angielskie zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 40 minut, do miękkości warzyw.
  2. Wywar przecedzamy.
  3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do wywaru.
  4. Kaszę jaglaną płuczemy na sitku pod bieżącą woda i przelewamy wrzątkiem, po czym dodajemy do zupy (można też kasze jaglaną ugotować w osobnym naczyniu).
  5. Po dodaniu ziemniaków i kaszy jaglanej całość gotujemy jeszcze 15 minut.
  6. Warzywa z wywaru (marchewka, pietruszka) kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce i dodajemy do zupy.
  7. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  8. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
  9. Gotowe. Smacznego :)

krupnik z kaszy jaglanej bezglutenowy

krupnik bezglutenowy z kaszą jaglaną

 

 


Kasza jaglana na słodko i słono

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website