Wigilijny barszcz czerwony bezglutenowy

Barszcz czerwony najlepiej gotować dzień wczesniej. Nastepnego dnia wystarczy już tylko podgrzać oraz doprawić solą i pieprzem. Bezglutenowy barszcz czerwony smakuje wszystkim domownikom. Największymi fanami tej nie tylko wigilijnej zupy są dzieci, które zajadają się nią z dodatkiem gotowanych ziemniaków. W wigilię serwujemy barszcz czerwony z dodatkiem bezglutenowych uszek.



Składniki:

  • 1,5 kg buraków czerwonych
  • 200 g marchwi
  • 100 g pietruszki
  • 80 g selera
  • 200 g cebuli
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka liści lubczyka
  • 1/3 łyżeczki tymianku
  • 1/3 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu (lub więcej)
  • 2 lyzeczki soli (lub więcej)
  • 1 łyżka octu balsamicznego (lub więcej)
  • 2,5 l wody
  • 400 ml zakwasu (lub więcej)

Przygotowanie:

  1. Buraki czerwone obieramy i rozdrabniamy na jak namniejsze części. Najlepiej zetrzeć je na tarce o grubych oczkach lub rozdrobnić w robocie kuchennym. Można też pokroic w plastry.
  2. Obieramy i kroimy w kostkę pozostałe warzywa. Warzywa oraz przyprawy dodajemy do buraków. Wszystko zalewamy wodą.
  3. Barszcz czerwomy gotujemy ok. 50 minut na średnim ogniu.
  4. Po tym czasie przecedzamy zupę przez sito. Wygotowane warzywa odkładamy. Do zupy dodajemy zakwas z buraków w preferowanej ilości. Można też dokwasic dodatkowo barszcz octem lub sokiem z cytryny. Wigilijny barszcz czerwony doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Podajemy z uszkami/ ziemniakami/ jajkami.
  6. Gotowe. Smacznego :)

zakwas z buraków na barszcz czerwony

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website