Zakwas owsiany na żurek (bez glutenu)

Jako osobie na diecie bezglutenowej bardzo brakowało mi żurku. Korzystając z posiadanej mąki owsianej bezglutenowej stworzyliśmy zakwas owsiany, który posłużył do ugotowania upragnionego żuru. Wykonanie takiego zakwasu jest proste. Jednak czas powstania zakwasu jest dłuższy niż użycie gotowego żurku z torebki, dlatego po narodzinach pomysłu na żur trzeba jeszcze swoje odczekać przed konsumpcją-ok. 5-7 dni. Życzymy cierpliwości, a potem smacznego :)

Tutaj znajdziecie przepis na żurek: Bezglutenowy żurek na zakwasie


Składniki:
  • 5 łyżek mąki owsianej bezglutenowej pełnoziarnistej (u nas takiej jak w Naleśnikach owsianych)
  • 0,5 l wody
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku

Wykonanie:
  1. Przygotowujemy sobie litrowy słoik, który wyparzamy wrzątkiem. Mąkę owsianą zalewamy zimną przegotowaną wodą i mieszamy dokładnie aby nie było grudek.
  2. Dodajemy cebulę pokrojoną w ćwiartki, obrane ząbki czosnku, listki laurowe i ziele angielskie.
  3. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-7 dni. Mieszamy raz lub dwa razy dziennie.
  4. Gotowy zakwas powinien mieć charakterystyczny kwaśny smak i zapach, nie mieć pleśni. W razie gdyby zakradła się pleśń, zakwas należy wyrzucić.
  5. Zakwas owsiany przecedzamy przez sito i jest już gotowy do wykonania żurku :)

zakwas owsiany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website