Zupa cukiniowo dyniowa

Rosnące w naszym mini ogródku cukinia i dynia zainspirowały do powstania smacznej i szybkiej zupy. Dzięki temu, że pochodzą one z domowych zapasów nie było potrzeby obierania ich ze skórki. Dzięki temu zupa była jeszcze bardziej kolorowa i smaczniejsza. Jesienna zupa z sezonowych warzyw, to coś co każdy z nas powinien ugotować, zjeść i znowu ugotować 😉


Składniki:
  • 600 g cukinii
  • 400 g dyni
  • 200 g ziemniaków
  • 2 litry bulionu warzywnego (lub 2 litry wody +2 kostki warzywne)
  • 1 cebula -ok. 60 g
  • sól, pieprz
  • bazylia, tymianek, oregano
  • do podania: grzanki, makaron, pokrojony w kostkę ser pleśniowy lub groszek ptysiowy
  • opcjonalnie- 3 łyżki śmietany 18%

Przygotowanie:
  1. Dokładnie umytą cukinię i dynię kroimy w kostki. Nie musza być bardzo małe. Nie obieramy skórki, gdy warzywa pochodzą z pewnego źródła lub domowego ogródka. W przypadku dużych warzyw usuwamy znajdujące się w środku pestki.
  2. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy na 4 części.
  3. Cukinię, dynię, ziemniaki, cebulę zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy ok. 30 minut od momentu zawrzenia. Warzywa powinny być po ugotowaniu miękkie.
  4. Ugotowane warzywa miksujemy na gładką masę. Uważajcie i nie poparzcie się przy tym. Zmiksowane warzywa wymieszane z bulionem stanowią średnio gęsto zupę. Jeśli chcecie zrobić gęsty krem cukiniowy, to warto dodać podczas miksowania warzyw 1,5 łyżki mąki lub podczas gotowania użyć mniejszej ilości bulionu.
  5. Tak przygotowaną zupę doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, tymiankiem i oregano.
  6. Jeśli preferujecie zupę na śmietanie to dodajemy ją i mieszamy całość łyżką.
  7. Podajemy z ulubionym dodatkiem: grzankami / makaronem / serem pleśniowym / groszkiem ptysiowym.
  8. Gotowe. Smacznego :)

zupa cukiniowo dyniowa przepis bez glutenu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website