Zupa dyniowa z makaronem

Zup dyniowych w tym sezonie było mnóstwo :) Zupa krem z dyni z kiełbaską i zupa dyniowo-paprykowa z ryżem to nasze ulubione. Tym razem to jednak zupa dyniowa z makaronem podbija nasze salony. Jest to tania i prosta zupa. Podczas gotowania nie wymaga wiele uwagi – sama się gotuje :) Po zmiksowaniu warzyw wystarczy dobrze doprawić zupę i gotowe. Nie każdy lubi kminek czy curry więc doprawianie jest sprawą niezwykle indywidualną w tym przypadku. W każdym razie sama kompozycja ugotowanych warzyw, z dynią na czele, „robią dobrą robotę” :)


Składniki:
  • 1,5 kg dyni (waga miąższu bez pestek i skórki)
  • 3,5 l bulionu drobiowego (lub wody z 2 kostkami rosołowymi bezglutenowymi)
  • 1 duża cebula (ok. 90 g)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 duża marchew (ok. 90 g)
  • 1 pietruszka (ok. 70 g)
  • sól, pieprz,
  • przyprawy tj. imbir, kminek, curry
  • świeża natka pietruszki
  • ugotowany makaron kukurydziany do podania

Przygotowanie:
  1. Obraną ze skórki i pozbawioną pestek dynię kroimy w dużą kostkę. Wkładamy do garnka.
  2. Dodajemy przekrojoną na 4 części cebulę, czosnek, pokrojoną na kilka mniejszych części marchew i pietruszkę.
  3. Warzywa zalewamy bulionem.
  4. Zupę gotujemy do miękkości warzyw ok. 45 minut.
  5. Warzywa miksujemy na gładką masę.
  6. Dodajemy przyprawy tj. sól, pieprz i lubiane przez domowników przyprawy spośród: imbiru, kminku, curry.
  7. Zupę dyniową podajemy z makaronem i posypaną posiekaną natką pietruszki.
  8. Gotowe. Smacznego :)

zupa dyniowa z makaronem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website