Zupa dyniowo – paprykowa z ryżem

Zupa dyniowa gości u nas w wielu odmianach. Przyszedł czas na zupę z aromatem paprykowym :) Jest gęsta, ale nie ma konsystencji kremu (dla lubiących zupy krem polecam tą ZUPĘ KREM Z DYNII). Zupa dyniowo-paprykowa jest sycąca, rozgrzewająca i aromatyczna. Podawana była u nas z ryżem, ale jeśli wolicie makaron lub kaszę jaglaną, to taki dodatek też się sprawdzi. Dynia „atakuje” nas z każdego straganu – to znak, że trzeba ją kupować, przetwarzać i zjadać :) W końcu warzywa sezonowe są najświeższe i najzdrowsze właśnie w swoim sezonie występowania. Dynia będzie nam towarzyszyć aż do pierwszych przymrozków. Korzystajmy! :)


Składniki:
  • 1 kg dyni (waga już bez pestek i bez skórki)
  • 200 g papryki (waga bez pestek)
  • 1,5 l bulionu
  • 70 g cebuli
  • 2 nieduże ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2/3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • sól i pieprz
  • 100 g ryżu
Przygotowanie:
  1. Obraną, wydrążoną z pestek i pokrojoną w większą kostkę dynię zalewamy bulionem.
  2. Dodajemy paprykę, pokrojoną na 4 części cebulę, czosnek.
  3. Całość zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości warzyw ok. 30 minut.
  4. Ugotowane warzywa miksujemy na gładką masę. Całość doprawiamy przyprawami i zagotowujemy.
  5. Podajemy z ugotowanym ryżem.
  6. Gotowe. Smacznego :)

zupa dyniowo paprykowa z ryżem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website