Zupa krem z cukinii z boczkiem

Zupa cukiniowa to jesienne „must have” -coś, co musi zagościć na stole :) Wprawdzie jesień jeszcze przed nami, ale sezon na cukinię jest w pełni dlatego warto korzystać :) A jeśli już zupa z cukinii, to koniecznie trzeba przetestować prosty przepis na krem z cukinii. U nas proces gotowania skrócił się maksymalnie, ponieważ użyliśmy fajnej, bo bezglutenowej i ekologicznej kostki warzywnej firmy Cenovis.

Delikatny smak warzyw wzmocniony przyprawami i boczkiem świetnie do siebie pasują. A Wy w jakiej odsłonie najbardziej lubicie cukinię?


Składniki:
  • 1 kg cukinii (waga już po obraniu/usunięciu pestek)
  • 1 średnia cebula
  • 2 l bulionu (lub 2 l wody z 1 kostką rosołową)
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 100 g serka topionego
  • 200 g boczku
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • sól, pieprz
  • 3/4  łyżeczki suszonej bazyli
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku

Przygotowanie:
  1. Umytą i pokrojoną w większe plastry cukinię umieszczamy w garnku. Jeśli warzywo pochodzi z ogródka lub sprawdzonego dostawcy to nie ma potrzeby obierania skórki. Jeśli są to duże warzywa, to należy użyć miąższu bez pestek. W przypadku mniejszych warzyw można wykorzystać całość.
  2. Dodajemy pokrojoną na 8 części cebulę, czosnek i zalewamy bulionem.
  3. Zupę gotujemy ok. 30 minut, do czasu zmięknięcia warzyw.
  4. Wyławiamy cukinię, cebulę, czosnek i miksujemy z serkiem topionym na gładką masę. Uważajcie, nie poparzcie się.
  5. Zmiksowane warzywa znów dodajemy do wywaru.
  6. Mąkę kukurydzianą mieszamy w 1/4 szklanki zimnej wody i dodajemy do zupy. Zagotowujemy całość.
  7. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, bazylię, tymianek.
  8. Boczek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy chwilkę na patelni i dodajemy do zupy.
  9. Gotowe. Smacznego :)

zupa krem z cukinii z boczkiem zupa cukiniowa

One thought on “Zupa krem z cukinii z boczkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website